ΜΥΩΠΙΑ - ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑ 


ΜΥΩΠΙΑ

Τι είναι η μυωπία;

Με τον όρο μυωπία, αναφερόμαστε σε μια οφθαλμολογική διαθλαστική ανωμαλία, σύμφωνα με τους ειδικούς, όχι σε μια πάθηση. Ένας μύωπας βλέπει με ακρίβεια και καθαρά ό.τι βρίσκεται μπροστά του, σε αντίθεση με τα μακρινά σε αυτόν αντικείμενα, που τα διακρίνει θολά. Κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μυωπία είναι κληρονομική. Οι πρώτες ενδείξεις παρουσιάζονται σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Επειδή όμως τα μάτια συνεχίζουν να αναπτύσσονται, η μυωπία μπορεί να εξελίσσεται έως και την ηλικία των 20 ετών. Ένας άλλος παράγοντας ανάπτυξης μυωπίας, σε ενήλικη ηλικία, είναι το οπτικό στρες ή διάφορα προβλήματα υγείας, όπως για παράδειγμα η πάθηση του διαβήτη.

Από τι προκαλείται η μυωπία;

Το βασικό αίτιο της μυωπίας παραμένει αδιευκρίνιστο ακόμα. Υπάρχουν όμως δύο καθοριστικοί παράγοντες για την ανάπτυξή της. Η κληρονομικότητα και το οπτικό στρες. Εάν ένας από τους δύο γονείς ενός παιδιού έχει μυωπία, τότε η πιθανότητα να έχει και το παιδί αυξάνεται. Υπάρχουν σχετικές ενδείξεις, που υποδηλώνουν την τάση ενός παιδιού να κληρονομεί ή να παρουσιάζει προδιάθεση στο να αναπτύξει μυωπία.

Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη μυωπίας, πέραν της κληρονομικότητας, παίζει και ο τρόπος που το άτομο χρησιμοποιεί τα μάτια του. Ένας άνθρωπος που αφιερώνει πολλές ώρες στην ανάγνωση, χρησιμοποιεί παρατεταμένα ηλεκτρονικό υπολογιστή ή εμπλέκεται σε άλλες δραστηριότητες που απαιτούν στενή οπτική επαφή, είναι πολύ πιθανό να αναπτύξει μυωπία.

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες ή άλλα προβλήματα υγείας μπορεί, επίσης, να ευθύνονται με τη σειρά τους για την ανάπτυξη μυωπίας:

  • Κάποιοι άνθρωποι εμφανίζουν θολή όραση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η γνωστή και ως ‘’νυχτερινή μυωπία’’ οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα φωτισμού, που καθιστούν δύσκολο στα μάτια να εστιάσουν όπως θα έπρεπε.
  • Όσοι άνθρωποι ‘’ταλαιπωρούν’’ πολύ την κοντινή τους όραση, ίσως εμφανίσουν ψευδή μυωπία. Σε αυτήν τη περίπτωση, προκαλείται θολή όραση από απόσταση, για την οποία ευθύνεται η παρατεταμένη και έντονη χρήση του μηχανισμού εστίασης των ματιών. Συνήθως, τα συμπτώματα διαρκούν για λίγο και τα μάτια επανέρχονται αμέσως μετά την ξεκούραση. Παρόλα αυτά, μακροπρόθεσμα, τα συμπτώματα αυτά μπορεί και να οδηγήσουν σε μόνιμη μείωση της μακρινής όρασης.

Τι είναι η υψηλή μυωπία;

Ως υψηλή μυωπία περιγράφεται μια σοβαρή μορφή μυωπίας, όπου ο βολβός του ματιού ‘’απλώνεται’’ υπερβολικά. Κάτι τέτοιο ενδέχεται να οδηγήσει σε οπές ή σχισμές του αμφιβληστροειδούς και να επιφέρει την αποκόλλησή του σε μερικές περιπτώσεις.

Τότε, τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από τον αμφιβληστροειδή μπορούν να αυξηθούν ανώμαλα και να προκαλέσουν αλλαγές στην όραση. Άτομα με υψηλή μυωπία οφείλουν να κάνουν συχνές οφθαλμολογικές εξετάσεις. Η έγκαιρη ανίχνευση και η σωστή θεραπεία μπορούν να αποτρέψουν την απώλεια όρασης.

Αντιμετώπιση μυωπίας

Πώς αντιμετωπίζεται η μυωπία;

  • Γυαλιά
  • Φακοί Επαφής
  • Διαθλαστική Χειρουργική (με χρήση Excimer / Femtosecond laser ή όχι)
  • Με μη συμβατικές μεθόδους (π.χ. ορθοκερατολογία, μέθοδος Revitalvision)

ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑ

Τι είναι η υπερμετρωπία;

Στην περίπτωση της υπερμετρωπίας, η εικόνα δεν εστιάζεται πάνω στον αμφιβληστροειδή, αλλά πίσω από αυτόν. Το αποτέλεσμα είναι τα αντικείμενα να φαίνονται θολά. Για αυτό ευθύνονται οι παρακάτω καταστάσεις:

  • Μάτια με μικρή διαθλαστική δύναμη (επίπεδος και με μικρή κυρτότητα κερατοειδής ή μικρή διαθλαστική δύναμη του φακού)
  • Μάτια με μικρό μήκος βολβού (μικρού μήκους προσθοπίσθιος άξονας). Αυτό οφείλεται σε γενετικούς λόγους, όταν για παράδειγμα ένα άτομο γεννιέται με μικρά μάτια
  • Ένας συνδυασμός των παραπάνω

Πώς μπορεί να διορθωθεί η υπερμετρωπία;

  • Γυαλιά
  • Φακοί Επαφής
  • Φωτοδιαθλαστική Χειρουργική

Χειρουργική αφαίρεση του καθαρού κρυσταλλοειδούς φακού (αφορά σε άτομα ηλικίας άνω των 50, που έχουν από μέτρια έως υψηλή υπερμετρωπία και πρεσβυωπία).