ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ 

Τι είναι ο αστιγματισμός;

Με τον όρο αστιγματισμό περιγράφουμε την πάθηση, κατά την οποία ο ασθενής βλέπει τα αντικείμενα του χώρου παραμορφωμένα και θολά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πάνω στον αμφιβληστροειδή σχηματίζονται δύο είδωλα, κάθετα μεταξύ τους. Ένας άνθρωπος με αστιγματισμό αντιλαμβάνεται μια τελεία σαν μια ευθεία. Μπερδεύει τους αριθμούς και τα γράμματα μεταξύ τους. Δυσκολεύεται να διαβάσει (κοπιωπία) και παρατηρεί κύκλους γύρω από μια φωτεινή πηγή, ειδικότερα κατά τις βραδινές ώρες.

Συμπτώματα και Διάγνωση

Κυρίαρχο σύμπτωμα του αστιγματισμού είναι η θολή όραση. Συχνά παρατηρείται και η πρόκληση κοπιωπίας, δηλαδή δυσκολίας και κόπωσης κατά τη διάρκεια παρατήρησης κάποιου αντικειμένου. Στην καθημερινή μας ζωή, η κοπιωπία γίνεται αντιληπτή λόγω της κούρασης, της ζάλης και της ερυθρότητας που προκαλεί στα μάτια η ανάγνωση με τις ώρες ή η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή. Επιδείνωση του αστιγματισμού προκαλεί, επίσης, το διάβασμα με χαμηλό φωτισμό. Ένα ακόμα σύμπτωμα αποτελεί και ο πονοκέφαλος στο τέλος κάθε ημέρας.

Η διάγνωση της πάθησης επιτυγχάνεται μέσω οφθαλμολογικού ελέγχου, κατά τη διάρκεια του οποίου εξετάζεται και η διάθλαση. Μια διαδικασία που είναι γνωστή και ως διαθλαστικός έλεγχος. Συνήθως, ο αστιγματισμός εκδηλώνεται παράλληλα και με άλλες διαθλαστικές ασθένειες, όπως η μυωπία, η πρεσβυωπία ή η υπερμετρωπία.

Διόρθωση Αστιγματισμού

  • Γυαλιά
  • Φακοί Επαφής
  • Διαθλαστική Χειρουργική
  • Τοπικοί Ενδοφακοί